Kde mizí herní automaty z České republiky od poskytovatelů Průběh hry Hazardní průmysl je dnes spletité klubko dohod a partnerství B2B. Všechno si jakoby konkuruje, ale zároveň se „slučuje“ nebo podepisuje partnerské smlouvy. Kdo by si před 15 lety dokázal představit, že nejhoršími konkurenty jsou Playtech a Novomatic (Greentube). bude spolupracovat? Ale dnešek je již realitou.

Často je nemožné vysledovat cestu vývoje byť jen jednoho konkrétního výrobce softwaru. Rebrandingem, fúzemi a reorganizacemi totiž prochází téměř každý. Pravděpodobně jste narazili na situaci, kdy stejná hra v různých kasinech nebo adresářích odkazuje na různé poskytovatele? Vidíte, že ani přímí obchodní účastníci nemají vždy čas sledovat změny.

V tak turbulentním a neustále se vyvíjejícím odvětví zůstávají i velcí vývojáři často bez povšimnutí. Právě o takových zmizeních chci mluvit. Kam jdou poskytovatelé? Proč se tohle děje? Co se stane s jejich portfoliem? Podíváme se na tři různé příklady tří různých výrobců. Budete překvapeni jejich osudem.

Scénář 1: Absorpce

Příklad:

Za prvé, Amaya přežila rebranding v roce 2017 a stala se The Stars Group. A v roce 2020 se z toho skutečně stala Flutter Entertainment. Ta koupila The Stars Group za šest miliard dolarů a stala se tak největším hazardním holdingem na planetě.

Nyní známe Amaya jako vlastník PokerStars. Ale pokerová herna byla převedena do vlastnictví kanadské organizace až v roce 2014. Holding už dlouho získával maso pro takový obchod. Jednou z cihel pro založení říše Amaya bylo převzetí Chartwellu.

Cesta Chartwell Technologies začala na konci 80. let průmysly, které s herním byznysem zcela nesouvisely: nerosty, ropa a plyn. Tato kanadská společnost přešla hry až v roce 998, když se dostanete na hazard Gateway Technology. Začaly vycházet první hry, objevili se velcí partneři: Bwin, Betfair, Coral.

Léta 2000 byla pro Chartwell mimořádně úspěšná. Společnost vydala desítky slotů, spustila svou platformu a zarostla desítkami Kde mizí herní automaty z České republiky od poskytovatelů Průběh hry dohody o partnerství. Ale v důsledku nových dekád roku 2010 začala společnost Chartwell Technologies trpět ztrátami. Cesta ven byla nalezena: společnost byla v roce 2011 prodána rostoucímu kanadskému holdingu Amaya za 23 milionů dolarů. Sloty jako Cash Inferno v katalozích kasin tak začal patřit Amaya. Ačkoli starým způsobem, mnozí je podepsali s Chartwellem.

Tím ale příběh „transformací“ Chartwell Technologies neskončil. V roce 2015 NYX Gaming koupí Chartwell a Cryptologic od společnosti Amaya za 150 milionů dolarů. Dnes hry vyvinuté Chartwell Technology najdete v portfoliu několika výrobců najednou:

  • Amaya (Stars Group): distribuováno na stránkách holdingu;
  • NYX Gaming: najdete v kasinech souvisejících s platformou Scientific Games;
  • Lightning Box Games: Poskytovatel najednou převedl sloty Chartwell do formátu HTML5 a distribuuje je pod svým vlastním jménem. Příklady: Chilli Gold, Frog's n Files, Serengeti Diamonds.

Mnozí z vás, kteří spouštějí velmi oblíbené automaty jako Cash Inferno nebo Pot-o-Gold, si ani neuvědomili, že neexistuje žádný výrobce. Je zvláštní, že svého času byly do herní knihovny casina jménem Chartwell Technologies přidány ikonické výherní automaty Medusa a 300 Shields. Kanadská společnost pomohla NextGen Gaming distribuovat tyto hity tím, že je přidala na svou platformu.

Scénář 2: Eliminace a sbírání drobků

Příklad: Sheriff Gaming

Kde mizí herní automaty z České republiky od poskytovatelů Průběh hry Na začátku roku 2010 měly desítky velkých výherních kasin automaty od holandského Sheriff Gaming. Poskytovatelské hry byly distribuovány prostřednictvím NYX, Quickfire a platformy SBTech. Šerif se také zabýval sociálními hranicemi, distribuoval bezplatná zařízení na Facebooku, Google Play Market a AppStore. V letech 2012-13 poskytovatel jistě patří do skupiny nadějí soutěží s vývojáři, jako jsou Blueprint, Betsoft a Worldmatch.

Příklady oblíbených her od Sheriff Gaming: Spartania, Amsterdam Masterplan, Midnight Rush. Najdete je na prosperujících stránkách jako Videoslots nebo SlotsMillion. V těchto kasinech jsou však v katalogu označeny jako produkty StakeLogic. Jak se to stalo?

Ne, StakeLogic nikoho neabsorboval. Všechno proto, že nebylo co absorbovat. V roce 2013 bylo zahájeno vyšetřování proti majitelům šerifovy mateřské společnosti Bubble Group. Trio, zastoupené Steinem Flapperem a bratry Gregoryovými, bylo obviněno z praní špinavých peněz, obchodu s drogami a nelegálního hazardu prostřednictvím sítě podzemních kasin. Nizozemský soud rozhodl, že s pomocí fiktivní společnosti trojice vyprala více než 100 milionů eur, přičemž zhruba polovinu strčila do kapsy. Chlapi shromáždili 80 nemovitostí, 20 aut a stále měli miliony eur na desítkách bankovních účtů. Flapper a Gregory nakonec šli v prosinci 2018 na dva roky do vězení.

Kvůli podvodu byli majitelé zasaženi šerifem Gamingem. Alderney Gaming Commission již v lednu 2014 odebrala licenci mateřské Bubble Group. Veškerý majetek společnosti, včetně duševního vlastnictví v podobě softwaru pro hazardní hry, byl zatčen. Sheriff Gaming přestal existovat.

Později se společnosti Novomatic podařilo odkoupit část aktiv společnosti Sheriff Gaming. Rakouský holding vytvořil samostatnou dceřinou společnost StakeLogic, která zdědila některé hry Sheriff. A dnes v portfoliu StakeLogic můžete najít malou zrnku úspěchů kdysi velmi velkého výrobce.

Scénář 3: Skrytá změna značky

Příklad: TopGame a Pragmatic Play

Kde mizí herní automaty z České republiky od poskytovatelů Průběh hry V kolekcích 10 nejlepších/hlavních výrobců se Pragmatic Play stále častěji objevuje. Společnost vybrala výkonné portfolio výherních automatů a živých her, shromáždilo se několik desítek partnerských dohod. Pragmatic stojí na nohou, získává ocenění na EGR a dalších výstavách. Vynikající úspěchy pro poskytovatele, který byl založen v roce 2015.

Ve skutečnosti však Pragmatic Play působí na trhu již od roku 2008. Ostatně právě tehdy se zrodila nechvalně známá společnost TopGame. Ten měl sídlo v Panamě a pamatovala si ho síť podezřelých kasin: Rome, 7Spins, Topaze, Black Diamond. TopGame chytil podvod:

  • V jackpotových automatech nebyla ani teoretická možnost prohrát super výhru;
  • Vítězství v nákresech získal figuríny;
  • Nezaplatili odměnu účastníkům affiliate programu.

Na pozadí podobných akcí vypadal začátek spolupráce s největší platformou EveryMatrix v roce 2015 jako fantasmagorie. Ne nadarmo. Koneckonců ve stejném roce 2015 TopGame přestává existovat ... a stává se se Pragmatic Play. I když všechno bylo utlučeno jinak. Začátkem roku 2015 vzniká nový poskytovatel Pragmatic Play, který později odkupuje kontrolní podíl v TopGame. Pro širokou veřejnost se takový krok jeví jako zvláštní. Ale ve skutečnosti bylo všechno jinak

Výpisy Šetření casina prokázalo dědičný vztah mezi TopGame a Pragmatic Play. Takže v Paradise Papers"unikly" informace o struktuře akcií PP. Jedním z největších akcionářů je TG Solutions Limited. Dříve příjemce TopGame. Bývalý majitel David Barziley již v roce 2017 kupuje Pragmatic Play pomocí nové společnosti - IBID Group. Aby bylo možné trvale zakrýt stopy domény, byla to topgametechnology.om smazána a stopy její existence byly začištěny v serverovém archivu.

Velmi oblíbené hry jako Sugar Rush nebo Tales of Egypt od Pragmatic Play byly původně produkovány společnostmi TopGame. Není možné najít chybu: PP oficiálně vykoupil akcie TG. Ve skutečnosti šlo o „skrytý“ rebranding. TopGame se rozhodla začít od nuly a opustila genealogii podvodníků. Vymyšlené schéma hrálo na 100 %. Ostatně Pragmatic Play stříleli a málokdo je vnímá jako podvodníky.

Další scénáře

Prostudovali jsme soukromé a ne zcela standardní scénáře pro moderní trh. Existují jednodušší zápletky. Například výrobce jednoduše zemře a nezanechá na sobě žádnou stopu. Takový osud desítky desítek firem – prostě si nestíhá ukousnout svou porci koláče. Podobný osud potkal i B3W.

Standardnějším postupem je otevřený rebranding. Net Entertainment se stala NetEnt, Amaya se stala Stars Group. Majitelé změní název, aby lépe odpovídal filozofii značky a ducha doby.

Rebranding je často spojován s akvizicemi, což jsou asociace, ke kterým v hazardním průmyslu dochází téměř každý den. V roce 2011 se tedy PartyGaming a Bwin spojili a vytvořili Bwin.Party.

Je zde ještě jedna možnost: samostatná divize holdingu se stává autonomní a vystupuje jako samostatná společnost. Něco podobného se stalo s QuickSpin. Skupina specialistů z NetEnt se pustila do volného plavání a vytvořila novou značku.